Učionica

Programerske zanimljivosti

Poštovani učenici,

Članci koji su pred vama predstavljaju kombinaciju zanimljivih priča o programiranju, računarima i ljudima koji su oblikovali istoriju informatike, kao i tema koje se obrađuju u različitim fazama školovanja u školi programiranja SystemPro (od I do VI godine).

LEGENDA:
12+
- Starost učenika kojima je članak namenjen (donja granica).
8/10
- Težina članka - shodno navedenoj starosti.
I-S
- Godina školovanja u kojoj se dati članak obrađuje.

- Odrednica "Z", navedena umesto godine, označava zanimljive teme (van redovnog programa škole), koje ne moraju obavezno biti deo školovanja određene grupe (zbog nesklada između uzrasta dece i težine gradiva), iako najćešće jesu.

- Odrednica "S", navedena uz članke za I godinu, označava da se date teme (najčešće) ne prelaze sa decom mlađom od V razreda osnovne škole, kao što je navedeno u programu.

- Odrednica "+" označava da se, u slučaju najmlađih grupa, navedena tema najčešće obrađuje u kasnijim godinama školovanja, u odnosu na navedeno.
C
- Programski jezik koji se koristi u primerima.
Plavim naslovima označeni su članci koji su namenjeni početnicima i sadrže teme koje se obrađuju u I godini školovanja.
Ljubičastim naslovima označeni su članci koji su takođe namenjeni početnicima, ali ih (zbog težine opisanog gradiva) ne preporučujemo najmlađim početnicima (shodno programu za I godinu školovanja).
Zeleni naslovi označavaju članke koji imaju za temu zanimljive algoritme, čija logika može biti razumljiva većini učenika (bez obzira da li već pohađaju časove programiranja, ili ne), kao i ličnosti važne za razvoj računarstva i informatike.
Crvenim naslovima označeni su članci koji sadrže opise složenjiih algoritama i namenjeni su (pre svega, ali i ostali su svakako dobro došli), starijim učenicima koji dobro poznaju osnove programiranja i već imaju iskustva u pisanju programa (u pitanju su teme koje se obrađuju u V i VI godini školovanja, sa učenicima uzrasta srednje škole).
Napomena: Tekstovi i slike na sajtu www.skola-programiranja.rs (osim u slučajevima pojedinih fotografija, gde je drugačije navedeno) predstavljaju intelektualnu svojinu autora sajta www.skola-programiranja.rs i zabranjeno je njihovo korišćenje na drugim sajtovima i štampanim medijima, kao i bilo kakvo korišćenje u komercijalne svrhe, bez eksplicitnog odobrenja Računarskog centra SystemPro. ©SystemPro d.o.o. 2020.
Podelite sa prijateljima: